home
missie
nieuws
nieuwsbrief
Aanmelden nieuwsbrief

lovecheck
family.matters
animaties en films
15 trainingsfilms
STOP.ebola
organisatie
steun lovecheck
ervaringen
meer wetenNieuwsbrief Oktober 2015
Nieuwsbrief November 2014
Nieuwsbrief November 2013
Symposium 'Culture cures & kills
Nieuwsbrief November 2011
Nieuwsbrief Mei 2011
Nieuwsbrief Juli 2010
Nieuwsbrief December 2009
Nieuwsbrief Mei 2009
Nieuwsbrief December 2008
Nieuwsbrief Mei 2008
Nieuwsbrief December 2007
Nieuwsbrief Juni 2007
Nieuwsbrief Februari 2007


Nieuwsbrief WEB.foundation, Oktober 2015
YOLO - You Only Live Once

WEB.foundation ontwikkelt een universeel memoryspel over seksualiteit en seksuele gezondheid voor tieners.

Geïllustreerde speelkaarten, zoals in het STOP.ebola spel, blijken ook zeer effectief voor een groepsdiscussie. Omdat seksuele voorlichting en seksuele gezondheid universeel belangrijke thema’s zijn, wordt dit nieuwe communicatiespel van de WEB.foundation uitgebracht in een getekende versie, zodat het overal inzetbaar is.

Uit onderzoek blijkt steeds weer dat hoe beter jongeren zijn voorgelicht, des te beter zij risico’s kunnen inschatten. De kennis leidt in hun latere leven tot minder tienerzwangerschappen, soa’s of hiv. Uitgangspunten bij het spel YOLO zijn het onderling bespreekbaar maken van seksualiteit met als doel dat jongeren leren respectvol en liefdevol met elkaar om te gaan, maar ook grenzen bewaken en wensen durven leren uit te spreken. Thema’s zijn o.a.: flirten, veilig vrijen, grenzen bepalen, verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en de ander, relatievorming en plezier hebben. Het spel zal speels, een tikje ondeugend, eigentijds en universeel worden.

Yolo is het eerste product, dat de WEB.foundation in eigen beheer produceert en verkoopt. Op dit moment wordt er gewerkt aan de selectie van de onderwerpen, het uitwerken van het beeldverhaal, het schrijven van de teksten en de promotie. Ondertussen blijft WEB.foundation in opdracht van andere organisaties tools ontwikkelen.
Schetsontwerp YOLO van Martina Vanda (kunstenares/illustrator) voor voorlichtingsspel over seksualiteit en seksuele gezondheid.

Stuur ons uw ervaringen met de tools van WEB.foundation
De WEB.foundation vraagt langs deze weg haar relaties om hun ervaringen met de spellen, animaties en trainingsfilms aan WEB.foundation te schrijven; korte teksten, bij voorkeur met foto’s of tekeningen.
Op de website willen we namelijk een nieuwe reeks aan ervaringen plaatsen, ook die van u en uw lokale relaties. U kunt mailen naar info@webfoundation.nl

STOP.ebola
Het spel STOP.ebola, dat in november 2014 in Sierra Leone werd gelanceerd, is begin 2015 geëvalueerd. Enkele opmerkingen uit de evaluatie: het spel is op veel plaatsen gespeeld door jongeren, maar ook volwassenen hadden interesse in het spel. Ten tijde van de evaluatie was het spel al met 3.000 mensen gebruikt door traditionele leiders, gezondheidspersoneel, jeugdleiders, etc. Het spel was succesvol als hulpmiddel bij het informeren van mensen over misvattingen en feiten over ebola. Professionals vonden het een prettige manier om met behulp van het spel te discussiëren met jongeren, zij waren het sterkst geïnteresseerd.

Trainingen
WEB.foundation start met geven van trainingen op locatie aan trainers, zodat organisaties daarna zelf hun tools kunnen ontwikkelen. Wij hebben immers al 12 jaar ervaring en willen onze kennis delen. Mocht u hierin geïnteresseerd zijn voor uw eigen organisatie of uw lokale partners, aarzel niet, maar neem contact met ons op.

Bestuurswisseling
Er heeft een bestuurswisseling plaats gevonden. Gerrit Nieuwenhuis was 7 jaar secretaris van het bestuur van WEB.foundation en neemt afscheid van ons. Iedereen is hem bijzonder erkentelijk voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van WEB.foundation. We zijn blij met de komst van Christien Broecheler in zijn plaats. We hebben al met Christien samengewerkt tijdens de ontwikkeling van de animatie BOBO.


Nieuwsbrief WEB.foundation, November 2014
• STOP.ebola
• LOVE.check in een nieuwe vorm

STOP.ebola
De WEB.foundation heeft in de afgelopen weken het spel STOP.ebola ontwikkeld voor Sierra Leone, in opdracht van Cordaid. Het is een memoryspel, dat volgens hetzelfde principe als LOVE.check en FAMILY.matters tot stand is gekomen, maar qua verschijningsvorm in een aantal opzichten verschilt; het spel is getekend in plaats van gefotografeerd en de memorykaarten zijn hetzelfde als de klassieke speelkaarten. Op deze manier kon het spel sneller worden gerealiseerd, weegt het spel minder en is het pakketje kleiner. Wat niet veranderd is, is het streven van de WEB.foundation om te werken met creatieven uit het land waar het spel voor wordt gemaakt. Deze keer hebben we samengewerkt met de illustrator De Monk van "De Monk Arts and Media Poductions", uit Sierra Leone.

Het team van WEB.foundation heeft in samenwerking met lokale en internationale organisaties in Sierra Leone, waaronder Unicef, aan de inhoud gewerkt. Dat basisprincipe van onze werkwijze blijft onveranderd. STOP.ebola bestaat uit de volgende hoofdstukken: transmission, prevention, treatment, role of the community en truths. Nadat het Ministerie van Volksgezondheid in Sierra Leone haar goedkeuring had gegeven is de Belgische drukker gestart met het drukken van een oplage van 10.000 spellen. STOP.ebola wordt eind december door lokale organisaties verspreid onder de bevolking. Het spel is te zien en te spelen op de website van Cordaid en WEB.foundation en het kan natuurlijk worden gedownload en geprint om zo nog meer mensen te bereiken.

"LOVE.check in een nieuwe vorm"
Het spel LOVE.check voor Zuid Afrika is, met een aantal aanpassingen, onlangs herdrukt in Johannesburg. Deze oplage is voor het grootste deel bestemd voor de organisatie Bobbi Bear: www.bobbibear.org.za in Zuid Afrika. Zij zetten zich al jaren in voor kinderen en volwassenen die het slachtoffer zijn van seksueel geweld. WEB.foundation experimenteert met een nieuwe vorm. Het spel wordt namelijk in platte vorm uitgebracht; het doosje is ongevouwen en de speelkaartjes blijven in het karton waarin ze zijn gedrukt. Zo past het spel, het doosje en de bijsluiter in een A 4 envelop en zet de gebruiker het spel met een paar eenvoudige handelingen in elkaar. Dit bespaart ruimte bij transport en het is voordeliger.

Beide spellen zijn vormgegeven door Daniëlle Schaffelaars. www.ilpanda.nl

Volg WEB.foundation ook op facebook: https://www.facebook.com/webfoundation.nl


Nieuwsbrief WEB.foundation, November 2013
• Bobo animaties ingesproken in Twi
• Helpen aan een wereld zonder aids
• WEB.foundation te gast bij AFEW in Amsterdam
• LOVE.check gespeeld in Moshi in Tanzania

Bobo animaties ingesproken in Twi
een belangrijke lokale taal in Ghana
Op een school in Ghana zijn deze maand de Bobo animaties voor het eerst in de lokale taal Twi gebruikt. De leerlingen waren geboeid en genoten samen met de leraren van de films. Het verhaal was gemakkelijk voor hen te begrijpen, omdat het in hun eigen lokale taal Twi was ingesproken.
Deze versie van de Bobo animaties was een initiatief van ‘Youth Affairs Ghana’ (YAG) en kwam tot stand in samenwerking met WEB.foundation en dankzij een subsidie van ICCO.

Ghana: “Bobo has become a household name among the children”

Inmiddels zijn de animaties, behalve in het Engels en Frans, uitgebracht in vele talen: Chinees, Portugees, Bahasa Indonesia, Papiamento, Chichewa, Tumbuka, in 7 lokale talen in Zambia, Burmees ,Thais, Tetun (Timor Leste) en nu dus ook in het TWI.

Kijk ook op: http://www.webfoundation.nl/nederlands/animaties.html

Helpen aan een wereld zonder aids
LOVE.check mee op 1ste Kenia-reis van ‘Valuas Against Aids’

Namens Valuas Against Aids brachten Laura Cuijpers en Klaas Lamers, samen met 2 andere leerlingen en 2 docenten van het Valuas college uit Venlo, dit jaar twee bijzondere weken door in Kenia. Samen met Dance4life heeft de groep vijf scholen bezocht en de kans gekregen deel te nemen aan de Dance4life projecten.

LOVE.check spellen van WEB.foundation
De WEB.foundation spellen en Bobo animaties zijn meegegaan op reis en hebben de leerlingen handvatten gegeven tijdens hun voorlichtingsprojecten op de Keniaanse scholen. Zelf hebben ze LOVE.check ervaren als een zeer effectief spel: “Het houdt het gesprek luchtig maar geeft toch duidelijke en goede informatie. De deelnemers (in dit geval leerlingen tussen de 15 en 18 jaar) kunnen zich verplaatsen en inleven in de personen die op de foto’s staan, maar doordat het toch andere personen zijn en het een afbeelding is, voelen de deelnemers zich niet bedreigd of aangevallen en vrijer om te praten.”

"We hebben zoveel verschillende dingen mogen zien en ervaren, echt ongelooflijk.”

Op valuasagainstaids.reislogger.nl zijn al hun reisverhalen, foto`s en video`s te vinden.
Kijk ook op: http://www.webfoundation.nl/nederlands/animaties.html

WEB.foundation te gast bij AFEW in Amsterdam
Bij Aids Foundation East-West in Amsterdam spraken Karin van Paassen en Maaike Batist van WEB.foundation 2 uur lang met 7 vrouwen van het Russian HIV women's network en van het All Ukrainian network of People living with HIV. Ze vertelden de vrouwen over de spellen, animaties en trainingsfilms en wat dat zou kunnen betekenen voor hun werk met hiv+ vrouwen en hun families. FAMILY.matters werd gespeeld en de Bobo films bekeken. De vrouwen waren hier in het kader van een door AFEW georganiseerde studiereis voor hun partners in Rusland, Belarus en de Oekraïne en waren zeer geïnteresseerd. Indrukwekkende en zinvolle ontmoeting! http://www.afew.org.

LOVE.check gespeeld in Moshi in Tanzania
Vanuit Moshi in Tanzania schreef John Kessy, directeur van de NGO White Orange Youth dat het spel LOVE.check en de Bobo animaties met veel plezier gebruikt worden op scholen en in clubs om kinderen te leren over HIV en AIDS.


SYMPOSIUM ‘CULTURE CURES & KILLS’
ckkOver de invloed van de lokale cultuur bij voorlichting en behandeling hiv en aids

Op vrijdagmiddag 9 maart vond het symposium Culture cures&kills plaats, in het Lloydhotel in Amsterdam. Een bijzonder interessante middag met sprekers, zoals Hedy d’Ancona, Jet Bastiani, Anke van Dam, Maaike Batist en Linda v.d. Knaap.  De gasten gingen graag in discussie met de sprekers. Via filmpjes spraken buitenlandse relaties de gasten toe.
Culturele sensitiviteit in werk en opleiding is voor velen een ingewikkeld aspect, zowel in Nederland als in het buitenland. Voor de WEB.foundation is het de rode draad in haar werk. WEB.foundation heeft haar 10 jarig bestaan op deze wijze op een zinvolle en aangename wijze gemarkeerd.

symposium1    symposium2

Financiële ondersteuning door Lloyd hotel www.lloydhotel.com en i+solutions www.iplussolutions.orgNieuwsbrief WEB.foundation, November 2011
• Trouw Goede Doelen top-50
• Animaties BOBO wereldwijd
• Bobbi Bear en WEB.foundation in Afrika
• Evaluatie FAMILY.matters in Malawi
• Voorlichtingsdagen Kennemergasthuis
• 10 jaar WEB.foundation

WEB.foundation staat op de 35e plaats in ‘Trouw Goede Doelen top-50 Internationale hulp’
Dagblad Trouw heeft dit jaar voor de tweede keer een top 50 samengesteld aan
de hand van onderzoek naar ‘de beste goede doelen van Nederland’ door het
Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor
Strategische Filantropie (ECSP). Er is een keuze gemaakt uit 450 organisaties.
Trouw keek naar transparantie, organisatie en activiteiten. Bij een gelijke score
telde de kwaliteit van de website ook mee. Citaat:’Een organisatie die hoog
scoort heeft het in zich om impact te hebben op de eigen doelstelling. Dat goede
doel is zo opgezet dat aan een reeks voorwaarden voor succes is voldaan.’
De CIGD vragenlijst is gebaseerd op wetenschappelijke studies naar effectiviteit
van goede doelen. ‘De gegevens waarop de rangschikking in de Top 50 is gebaseerd,
dragen bij aan de effectiviteit van een goed doel’, aldus CIGD.

The Story of Bobo wereldwijd
Bobo in India
Annemie van Houdt, stagiaire ‘agogiek’ van de Vrije Universiteit Brussel,
schrijft uit India:
“ The Story of BOBO is werkelijk universeel. In Cuddalore, een regio in het
uiterste zuiden van India waar thema’s als hiv/aids en seksualiteit liefst stilzwijgend
in een stigmatiserend hoekje worden geduwd, slaagt BOBO er in om
mensen te doen luisteren naar zijn verhaal. De eenvoud en de entertainende
aanpak doen wonderen. Organisaties die reeds werken rond hiv/aids zijn
enthousiast en dromen luidop over een voice-over in het Tamil, de lokale taal.
Tijdens de vertoningen wordt goedkeurend geknikt bij herkenbare informatie,
gegrinnikt tijdens grappige momenten en kunnen enkele aanwezige artsen
het niet laten om mee te neuriën met de eindtune. We krijgen toestemming
om de animaties te gebruiken op scholen en in dorpen. Maar, niet voor kinderen
jonger dan een jaar of 16. Tot nog toe is het cultureel onaanvaardbaar om
met hen te praten over hiv/aids en seksualiteit. Dus richten we ons voorlopig
op een iets ouder doelpubliek. In de hoop dat BOBO ook hun hart zal veroveren
en de eerste stap zal zetten naar een open dialoog.”

Bobo in Timor Leste
Op initiatief van Rick Jacobson, health promotion advisor bij Ministry of Health
in Timor Leste, is een voice over van Bobo in de lokale taal Tetun gerealiseerd.
Nadat het UN fonds groen licht had gegeven heeft Kym Smithies, televisie
producer bij de United Nations Mission in Timor Leste (UNMIT) met een
team van UNTV, de opname van de twee animaties gerealiseerd.

Bobbi Bear en WEB.foundation in Afrika
Geartsje Postma en Dennis Ringersma hebben tijdens de afgelopen maanden
onderzoek gedaan in zuidelijk Afrika naar het gebruik van EduToy, ontwikkeld
door de Zuid Afrikaanse Stichting Operation Bobbi Bear. Lees meer hierover op
weblog: http://edutoy.wordpress.com. De EduToy, die ook als detectie middel
naar (seksueel) misbruik dient, wordt, net als de spellen van WEB.foundation,
ingezet voor de complexe problematiek rondom hiv/aids. Geartsje en Dennis
bezochten ook NGO’s in Malawi, die de spellen en animaties van WEB.foundation
gebruiken, om daar de methode met de EduToy uit te leggen.
Ze zagen dat de spellen en animaties BOBO werden ingezet bij support groups en op
bijeenkomsten voor mensen van alle leeftijden. Ze introduceerden de spellen en animaties
ook bij NGO’s, die nog niet bekend waren met WEB.foundation. Zoals Hope
Humana (Zambia), die nu de materialen gebruikt bij groepsvoorlichting op scholen.
“Het helpt echt goed om gesprekken op gang te krijgen. Kinderen en volwassenen
hebben er veel baat bij om de animaties te zien, omdat kennis meestal ontbreekt.
Ook ouderen hebben er baat bij, omdat het nut en de werking van ARV’s op een heldere
manier wordt uitgelegd”.
Bobbi Bear maakte al intensief gebruik van de LOVE.check spellen, bijvoorbeeld tijdens
de support group sessies op zaterdagochtend, waar wekelijks tientallen kinderen
en moeders/verzorgers aan deelnemen.

Voortgang evaluatie FAMILY.matters in Malawi
In 2009 is het spel ‘FAMILY.matters for Malawi and southern Africa’ ontwikkeld met
het doel de communicatie in communities over (taboe) onderwerpen, met betrekking
tot het dagelijks leven met hiv/aids, te stimuleren. Onlangs heeft WEB.foundation,
in samenwerking met Maaike Batist, alle organisaties in Malawi, die afgelopen
2 jaar FAMILY.matters spellen hebben ontvangen, benaderd en gevraagd een vragenlijst
in te vullen. De vragen richten zich op de effectiviteit van het spel, op de
distributie en het praktische gebruik van het spel. De resultaten van de evaluatie
worden begin volgend jaar gebundeld in een verslag en gepresenteerd tijdens het
symposium ter gelegenheid van 10 jaar WEB.foundation.               

Voorlichtingsdagen Kennemer Gasthuis 2011
Gemma Pagano van WEB.foundation neemt al enkele jaren deel aan het project
‘HIV&Vooroordelen’ in Haarlem. In samenwerking met de SOA poli van het Kennemer
Gasthuis zijn deze dagen ieder jaar de afsluiting van voorlichting over hiv/
aids, die op de basisscholen in Haarlem en omstreken wordt gegeven, over feiten
en vooroordelen die ook in Nederland nog steeds bestaan. In de ochtend krijgen
de leerlingen van groep 8 een officieel welkom in de collegezaal door een internist
van het Gasthuis. Daarna volgt een speels en actief programma, met een quiz, het
oefenen in het gebruik van het condoom, de animatiefilm Bobo en het spelen van
het spel Family.matters van WEB.foundation. Tegelijkertijd wordt er met de helft
van de groep een theatervoorstelling gegeven waarbij de leerlingen actief betrokken
worden. Het was weer een enorm succes, dat ook aandacht kreeg in het Haarlems
Dagblad.

De WEB.foundation bestaat in 2012 tien jaar en wil haar werk graag voortzetten
Steunt u ons met een donatie? Hiermee geeft u direct spellen en animaties aan kinderen.
Uit onderzoek blijkt dat het werkt!
Aids mag niet meer voorkomen, het kan voorkomen worden.
Ga naar onze website http://www.webfoundation.nl/nederlands/steun.html
U kunt direct uw bijdrage overmaken.

WEB.foundation
Deltastraat 11-1hoog
1078 PB Amsterdam
the Netherlands
t + 31(0)20-379 04 36
f + 31(0)20-379 04 37
info@lovecheck.org


Nieuwsbrief WEB.foundation, Mei 2011
• Animaties BOBO
• Symposium 'Culture Cures and kills'
• Trouw Goede Doelen top-50
• FAMILY.matters in Tanzania
• Internationale Aids Conferentie Wenen
• Bestuurswisseling

The Story of Bobo wereldwijd en mobile
Bobo goes mobile: In Zuid Afrika zijn de Bobo animaties regelmatig te zien en te horen via de mobiele telefoon. De portal, Young Africa Live (YAL) is een programma van de Praekelt Foundation en is te bereiken via Vodafone Live in Zuid Afrika. Dit is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met, en gefinancierd door de Praekelt Foundation. 

Myanmar: De Burmese versie van The Story of Bobo is nu te bekijken op:  http://www.webfoundation.nl/nederlands/animaties.html          
Deze versie is in Thailand gerealiseerd door Kurt Gingher en Michelle Katics, twee zeer enthousiaste mensen waarmee we verder zullen samenwerken. De animaties worden gebruikt door de Mae Tao Clinic   enpartner organisaties zoals het Adolescent Reproductive Health Network en MAP (www.mapfoundationcm.org). De Mae Tao Clinic behandelt jaarlijks ongeveer 90.000 Burmese vluchtelingen en  migranten www.maetaoclinic.org. De animaties worden uitgezonden   via de televisie door Democratic Voice of Burma (DVB), langs de  Thaise grens en in Myanmar. Ze worden ook gebruikt bij interne trainingen voor medici, patiëntonderwijs en Adolescent Health onderwijs op lokale middelbare scholen. Het MAP toont de films in dagcentra voor migranten, zoals buurthuizen en bibliotheken. 

Cambodja: De Komar Rikreay Association in Cambodja heeft de tekst van de Bobo animaties vertaald in Khmer. Kurt Gingher biedt (vanuit Thailand) zijn hulp aan om een Bobo voice over in Khmer te realiseren.

Ook wordt er samengewerkt met Timor Leste, vanuit de United Nations Mission in Timor-Leste (UNMIT) om een voice over versie van de Bobo in de lokale taal Tetun te realiseren.

Symposium 'Culture cures and kills'
Het symposium Culture cures and kills', dat gepland was voor mei 2011, kan niet doorgaan. Het blijkt op dit moment niet mogelijk de benodigde financiën te werven. WEB.foundation denkt nog na over een aangepast vervolg in 2012.

Goede gezondheidsdoelen top-50 in Trouw
Dagblad Trouw heeft een top 50 samengesteld van goede doelen op het gebied van gezondheidszorg. Volgens de krant hebben hun projecten 'de grootste kans op maximaal effect bij de doelgroep'. De top 50 is samengesteld aan de hand van onderzoek door het Centraal Informatiepunt Goede Doelen (CIGD) en het Erasmus Centrum voor Strategische Filantropie (ECSP). WEB.foundation staat in deze lijst op een gedeelde 24e plaats. WEB.foundation wil de transparantie naar belanghebbenden en geïnteresseerden nog verder uitbreiden.

FAMILY.matters in de praktijk in Tanzania
Voorjaar 2010 hebben Marc Hoevenaars en Nele Van Opstal, studenten verpleegkunde van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, in Tanzania een onderzoek gedaan voor hun afstudeeropdracht: het spel FAMILY.matters testen in de praktijk. In Moshi, hoofdstad van de Kilimanjaro regio, hebben zij het spel FAMILY.matters uitgebreid onderzocht. Uit de evaluatie blijkt dat alle 60 deelnemers en de lokale NGO positief zijn over het effect van het spel en zij vinden dat FAMILY.matters een wezenlijke bijdrage levert aan de voorlichting, bespreekbaarheid en preventie rondom hiv/aids. De evaluatie heeft   ook tot een aantal waardevolle aanbevelingen geleid die de WEB.foundation gebruikt bij de ontwikkeling van nieuwe versies.                

Internationale Aids Conferentie in Wenen
WEB.foundation heeft op de Internationale Aids conferentie in Wenen interessante contacten gelegd voor nieuwe samenwerkingsverbanden. Ook bleken veel internationale organisaties al bekend met de spellen en animaties.

Bestuurswisseling
Vanaf november 2010 heeft het bestuur van WEB.foundation een nieuwe penningmeester. Huub Compeer, accountant,  neemt deze taak over van Mai-Britt Poelmann. 


Nieuwsbrief WEB.foundation, Juli 2010
• Internationale Aids Conferentie
• Animaties in Ghana en Burma
• Symposium
• LOVE.check en Biblionef
• Publicatie ITRA/Donateursite Bep Slechte Prijs

WEB.foundation op Internationale Aids Conferentie
WEB.foundation presenteert haar producten op de Internationale Aidsconferentie ( 18-23 juli)  in Wenen in de stand van IDA. http://www.ida.nl/  IDA Foundation is een not-for-profit organisatie die is opgericht in 1972 door een kleine groep farmaceuten. Het doel was om de gezondheidszorg toegankelijk en betaalbaar te maken voor die mensen in de wereld die de meeste behoefte hebben aan medicijnen en medische benodigdheden. Om ervoor te zorgen dat de geleverde producten van hoge kwaliteit zijn hebben ze een uitgebreid systeem van kwaliteitszorg opgezet en leveren medicijnen in vele landen wereldwijd.

Karin van Paassen en Marleen Engbersen zullen namens WEB.foundation aanwezig zijn op de Aidsconferentie. U kunt ons vinden in stand nummer 430

The Story of Bobo in Ghana en Burma
Effectiviteitmeting van de animatie in Ghana. Februari 2010 heeft Caroline Schaap, studente antropologie, in Accra (Ghana) onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de twee Bobo animaties. Het onderzoek heeft plaatsgevonden op een overheidsschool en twee private scholen. In totaal hebben 217 kinderen in de leeftijd van 7 tot 16 jaar meegedaan. Onderzoek heeft plaatsgevonden in de vorm van vragenlijsten die door de kinderen, voor en na het zien van de animaties, zijn ingevuld. De animaties bleken een succesvol educatief hulpmiddel in de hiv/aids voorlichting. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er sprake is van een significante toename van de algemene kennis en ook van een significante toename van het aantal juiste antwoorden op de vragen die betrekking hebben op gewenst gedrag en attitude. 'Toegang tot de juiste informatie kan dus een groot verschil maken en dat hebben we nu juist hard nodig als het gaat om hiv en aids ', aldus onderzoeker Caroline Schaap.

The Story of Bobo  in Burma. Uit Burma ontvingen we positieve berichten over de Bobo animaties. De Mae Tao Clinic gebruikt de animaties voor trainingen. Deze kliniek behandelt ieder jaar meer dan 90.000 Burmese vluchtelingen en migranten. Om de toegankelijkheid te vergroten hebben ze een voice-over gemaakt van de cartoons in het Burmees.

Symposium 'Culture cures and kills'
De WEB.foundation organiseert volgend jaar het symposium 'Culture cures and kills'. Kennis over culturele en antropologische aspecten is essentieel als we iets willen begrijpen van het seksuele gedrag van mensen in relatie tot hiv/aids. Professionals, ervaringsdeskundigen en studenten die wereldwijd betrokken zijn bij preventie, behandeling en onderzoek worden uitgenodigd aan dit symposium deel te nemen. Door middel van een interactief dagvullend programma met debat, film, lezingen en persoonlijke ervaringen staat hiv/aids, in een cultureel perspectief, centraal.

Waarom dit symposium? De WEB.foundation wil netwerken en kruisbestuivingen creëren tussen werkers in het veld en onderzoekers. Hoe gaan zij in hun werk en onderzoek om met tradities en culturele gebruiken van communities waar ze mee werken? We zijn benieuwd naar ervaringen op dit gebied, zowel van de zijde van de hulpverleners en onderzoekers als van de ontvangers van de informatie. Graag lezen we uw persoonlijke ervaringen of verhalen die u hebt gehoord met betrekking tot dit onderwerp, ter voorbereiding van het symposium. Stuur ze ons op mailadres: info@webfoundation.nl. Ook voor vragen kunt u ons mailen.

LOVE.check spellen mee met verzendingen van Biblionef
Biblionef
helpt wereldwijd bij de ontwikkeling van kinderen in achterstandsgebieden, die weinig of geen toegang hebben tot leesmateriaal. Nog teveel kinderen leren lezen met behulp van een schoolbord, een krijtje en misschien een oude krant. Om met plezier goed te leren lezen hebben kinderen meer nodig. Biblionef stelt nieuwe mooie spannende boeken ter beschikking aan kinderorganisaties in ontwikkelingslanden. De boeken gaan naar kleinschalige bibliotheekprojecten op scholen, weeshuizen en andere plaatsen waar door en voor kinderen gelezen wordt. Voor organisaties die ook wat doen aan aids-voorlichting, sturen zij een door WEB.foundation gedoneerd LOVE.check spel mee met de boeken. www.biblionef.nl

Publicatie ITRA/ Donateursite/ Bep slechte Prijs
Publicatie door International Toy Research Association. Onlangs is in de ITRA Newsletter een publicatie verschenen over de effectmeting van het spel LOVE.check in Tanzania. De effectmeting werd uitgevoerd door de medisch antropoloog drs. Caroline Dusée.
Donateursite WEB.foundation. Dankzij een gift van het bedrijf Wheldon Technologies (Den Haag) heeft WEB.foundation nu een donateursite die gebruikt kan worden om een gift over te maken.  Er is nog steeds grote behoefte aan eigentijdse kindvriendelijke middelen om hiv/aids en seksualiteit bespreekbaar te maken. Voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld nieuwe spellen, het realiseren van een herdruk of het ondertitelen van de Bobo animaties is altijd geld nodig. De WEB.foundation ontvangt geen overheidssubsidie of structurele ondersteuning. Iedere gift is welkom: www.webfoundation-donateurs.nl

WEB.foundation ontving de Bep Slechte Prijs in Rotterdam. Op 21 juni reikte Zonta Rotterdam in de Arminiuskerk de Bep Slechte Prijs (om het jaar), bestaand uit 3.000 Euro en een bronzen beeldje, uit aan de WEB.foundation. Zonta geeft de prijs aan een persoon of organisatie die zich op een breed maatschappelijk terrein verdienstelijk heeft gemaakt, bij voorkeur om de positie van vrouwen te verbeteren.

Nieuwsbrief WEB.foundation, December 2009

• FAMILY.matters 'Malawi & southern Africa'
• LOVE.check voor China
• The story of Bobo
• Nieuw adres website
• Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)

FAMILY.matters 'Malawi & southern Africa'
De WEB.foundation heeft in samenwerking met Maaike Batist (My Village Organisation) en een lokaal team een spel FAMILY.matters ontwikkeld in Malawi. De verhaallijnen in het spel zijn gebaseerd op de lokale cultuur. FAMILY.matters is bedoeld om hiv positieve mensen en hun relaties te ondersteunen in het gesprek over de problemen rondom hiv/aids in hun persoonlijk dagelijks leven. De bijsluiter van het spel is uitgebracht in de lokale taal Chichewa en in het Engels, Frans, Portugees en Swahili zodat het ook in de omliggende landen kan worden gebruikt.
In augustus 2009 heeft Maaike Batist FAMILY.matters geïntroduceerd bij 25 lokale organisaties, verspreid in heel Malawi, waaronder UNDP, Manet +, Napham, Yoneco, Ecumenical Counselling Centre (ECC), etc. De tools zijn bijzonder positief en enthousiast ontvangen. Het spel is verspreid in een oplage van 10.000 stuks.

FAMILY.matters is gerealiseerd met financiële bijdragen van Cordaid, ICCO, Alphawood Foundation, Fleur Groenendijk Foundation, WEB.foundation, UNDP en Steder Groep BV.

Lees meer of speel het spel hier

Fotografie: Arjen van de Merwe en vormgeving: Luis Paulo, Creative Revolution Blantyre, Malawi

Het LOVE.check spel en de Engelstalige animaties 'The Story of BOBO' worden al 2 jaar gebruikt in Malawi. Op Youtube staat een filmpje dat door Maaike Batist is gemaakt. Daarin is te zien dat LOVE.check en de animaties BOBO worden gebruikt in het veld: http://www.youtube.com/watch?v=QUZlqBXfSYQ

LOVE.check voor China
De WEB.foundation heeft in 2009 2 pilot versies van het LOVE.check spel ontwikkeld voor China.

In nauwe samenwerking met de NGO Marie Stopes International China (MSIC) in Peking is LOVE.check China ontwikkeld met daarin 4 thema's: seksualiteit, emoties, puberteit en vaardigheden. Dit spel biedt kennis aan over deze en aanverwante onderwerpen, waaronder soa's. Het spel heeft als doel om de communicatie over deze onderwerpen te stimuleren en te ondersteunen onder jongeren.
In juni heeft het team het scenario, dat in de voorafgaande maanden was ontwikkeld, gefotografeerd in Peking met door MSIC geselecteerde Chinese acteurs, fotograaf Shoa Zhuang en vormgever Gong Xiyu, allen student aan de Universiteit voor Communicatie. Dit pilot spel is in een kleine oplage geprint. Een nieuwe/definitieve versie komt later.
De medewerkers van MSIC hebben tijdens hun Zomerkamp in Xi'an studenten van universiteiten getraind om te gaan werken met LOVE.check China. Zij reageerden positief.
LOVE.check China is met financiële bijdragen van Alphawood Foundation, de WEB.foundation en MSIC gerealiseerd. Lees meer en bekijk het spel hier.

In samenwerking met Lighthouse volunteers in Guangzhou is er ook een LOVE.check pilot spel ontwikkeld, bij deze versie ligt de nadruk op hiv/aids. De spellen zullen getest worden door Lighthouse studenten/vrijwilligers op het platteland, door de Chi Heng Foundation en door PTE, Prevention through Education Beijing. Dit spel is met financiële bijdragen van de WEB.foundation gerealiseerd.

Na de testperiode zal het team van WEB.foundation met de Chinese partners bepalen hoe ze verder gaat met de ontwikkeling van deze LOVE.check versies.

The Story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
China: De animaties zijn in samenwerking met Marie Stopes International China (MSIC) uitgebracht in Mandarijn en zijn te bekijken op onze website en op de website van MSIC:

Bobo1
Bobo2

Malawi: De animaties zijn dit jaar in Malawi uitgebracht in Chichewa en Tumbuka. Realisatie: Story Workshop Blantyre/ Malawi.

De animaties kunt u momenteel op onze site bekijken in de volgende talen: Engels, Frans, Portugees, Bahasa Indonesia, Papiamento en Chinees. Bekijk de animaties.

Nieuw adres Website
Onze website is geactualiseerd en ons adres is veranderd in www.webfoundation.nl.
Ook is er gewerkt aan een betere vindbaarheid van de website, het aantal bezoekers is daardoor toegenomen.

Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)
De WEB.foundation is door de belastingdienst erkend als 'goed doel'.
Dat wil zeggen dat schenkingen gedaan aan de stichting voor wat betreft de Inkomstenbelasting en de Vennootschapsbelasting onder bepaalde voorwaarden kunnen worden beschouwd als een aftrekbare gift. Voor meer informatie kijkt u op www.webfoundation.nl en klikt op het ANBI logo.


Nieuwsbrief WEB.foundation, Mei 2009

• FAMILY.matters voor Malawi
• LOVE.check voor China
• The story of Bobo
• Bestuur
• Effectmeting

FAMILY.matters voor Malawi
De WEB.foundation ontwikkelt een FAMILY.matters spel voor Malawi, dat ook in andere Zuid-Afrikaanse landen kan worden gebruikt. Een lokaal team in Malawi heeft samen met het team van de WEB.foundation in december 2008 de inhoud van het fotoverhaal ontwikkeld. Daar is een beeldverhaal uit voortgekomen en dat is in april door de in Malawi gevestigde fotograaf Arjen van de Merwe (www.arjen-van-de-merwe.nl) gefotografeerd met Malawiaanse acteurs. Om alles zo realistisch mogelijk af te beelden werden de scènes op verschillende locaties in Blantyre, zowel binnen als buiten de stad gefotografeerd.
Luis Paulo van Creative Revolution in Blantyre is aangetrokken als vormgever.
Organisaties die FAMILY.matters gaan gebruiken zijn o.a. Story Workshops, NAC (National Aids Commission), Manet+, ECC, Napham en UNDP. FAMILY.matters is bedoeld voor communities waar veel mensen hiv+ zijn en wordt volgens hetzelfde principe als LOVE.check gemaakt, met het doel de communicatie over ervaringen met hiv/ aids te stimuleren en ondersteunen.
Organisaties, die werkzaam zijn in Afrikaanse landen, kunnen het spel bestellen voor 1 juli. Het LOVE.check spel voor zuidelijk Afrika en de Engelstalige ‘The Story of BOBO’ worden al lang met succes in Malawi gebruikt.

FAMILY.matters wordt met financiële bijdragen van Cordaid, ICCO, Alphawood Foundation, Fleur Groenendijk Foundation en de WEB.foundation gerealiseerd.

LOVE.check voor China
De WEB.foundation werkt aan scenario’s en beeldverhalen voor twee pilots voor een Chinees LOVE.check spel, dit gebeurt in nauwe samenwerking met de NGO Marie Stopes International China (MSIC) in Peking en Lighthouse volunteers in Guangzhou. Het spel voor MSIC gaat over seksualiteit, het spel voor Lighthouse over hiv/aids. Beide organisaties willen de spellen gebruiken in hun zomerkampen voor jongeren. Bij MSIC door stafleden en trainers, bij Lighthouse door studenten/vrijwilligers.
De producten worden met financiële bijdragen van Alphawood Foundation, de WEB.foundation en MSIC (voor de pilot in Peking) gerealiseerd.

The Story of Bobo
China: De animaties zijn in samenwerking met Marie Stopes International China (MSIC) uitgebracht in Mandarijn en zullen binnenkort op onze website www.lovecheck.org te zien zijn.
Malawi: De animaties worden dit jaar in Malawi uitgebracht in Chichewa en Tumbuka.

Bestuurswisseling
Met ingang van 8 april j.l. heeft het bestuur van WEB.foundation een nieuwe penningmeester. Mai-Britt Poelmann neemt deze taak over van Marleen Engbersen die deze functie tijdelijk uitvoerde. Marleen Engbersen vormt samen met Karin van Paassen de directie.
Mai-Britt is welbekend met WEB.foundation, zij bekleedde in de beginjaren van de stichting al een bestuursfunctie. Het bestuur en de directie zijn blij met haar terugkomst.

Effectmeting
Dankzij een financiële bijdrage van Rotary Rhoon Barendrecht kon de WEB.foundation een onderzoek naar de effectiviteit van LOVE.check laten doen. Het onderzoek werd uitgevoerd in Tanzania door de medisch antropoloog drs. Caroline Dusée.Een paar punten uit de conclusies en aanbevelingen van dit onderzoek: Stigma verandert sterk na het spelen van het spel en het discussiëren erover, kinderen hebben meer informatie na het spelen van het spel en weten dat ook later nog te herhalen. Ook naderhand praten ze er nog met elkaar over. Kinderen van het platteland en straatkinderen met negatieve seksuele ervaringen konden voor het eerst over seksualiteit praten. De ondergrens van de leeftijd kan beter worden opgetrokken naar 10, 11 jaar en het is belangrijk om het spel met een geschikte begeleider in kleine groepjes te spelen en te bespreken.
Het gehele rapport is vanaf juli opvraagbaar.Nieuwsbrief WEB.foundation, December 2008

• FAMILY.matters voor Malawi
• LOVE.check voor China
• The Story of Bobo
• PR
• Herstructurering Web.foundation
• Sponsoring

FAMILY.matters voor Malawi
In november start de WEB.foundation de ontwikkeling van een Afrikaanse versie van het spel FAMILY.matters. Het spel wordt ontwikkeld voor Malawi, maar kan ook in andere Zuid-Afrikaanse landen worden gebruikt. FAMILY.matters is bedoeld voor communities waar veel mensen hiv zijn en wordt volgens hetzelfde principe als LOVE.check gemaakt, met het doel de communicatie over ervaringen met hiv/ aids te stimuleren en ondersteunen. Tijdens de eerste reis naar Malawi wordt de inhoud van het fotoverhaal ontwikkeld, in samenwerking met een lokaal team en Maaike Batist van de MalawiMoon Foundation.
FAMILY.matters wordt met de financiële bijdragen van Cordaid, ICCO en de WEB.foundation gerealiseerd.

LOVE.check voor China
In nauwe samenwerking met de NGO Marie Stopes International China (MSIC) in Peking gaat de WEB.foundation een pilot voor een Chinees LOVE.check spel ontwikkelen. Deze versie zal worden getest op hun zomerkamp voor jongeren, door stafleden en trainers van MSIC. In Peking heeft Saskia Roos (WEB.foundation) in samenwerking met MSIC, op 3 universiteiten workshops gegeven aan studenten en les gegeven over hiv/ aids op een school voor migrantenkinderen. In Guangzhou, kreeg Saskia feedback van studenten vrijwilligers van Lighthouse, die naar het platteland waren geweest met de Thaise LOVE.check versie. Dit resulteerde in een brainstorm over de inhoud van een tweede pilot voor een Chinees LOVE.check spel. Daarnaast zijn er gesprekken gevoerd met diverse NGO’s in Peking, Hong Kong en Shanghai.
De producten worden met financiële bijdragen van WEB.foundation en MSIC (voor de pilot in Peking) gerealiseerd.

The Story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
China: De animaties worden binnenkort uitgebracht in Mandarijn. Na voltooiing zullen ze op de website van Marie Stopes International China te zien zijn.
Zambia: Nog dit jaar komen de animaties uit in Zambia in 7 lokale talen.
Malawi: De animaties worden volgend jaar in Malawi uitgebracht in Chichewa.


PR

Na plaatsing van een lovend artikel in het Franse ‘Grandir info’, een publicatie van Sidaction, Sol En Si en Initiative Développement, over de Bobo animaties is er een stroom aanvragen binnengekomen uit vnl. Franstalig Afrika, zoals Benin, Gabon, Burkina Faso en Congo. Steeds meer organisaties vinden de weg naar de WEB.foundation via de site.

Herstructurering WEB.foundation
Vanaf 17 november jl. heeft de WEB.foundation een nieuw Bestuur. Karin van Paassen en Saskia Roos zijn teruggetreden en vervangen door Aad van Holsteijn en Gerrit Nieuwenhuis, voorheen leden van de Raad van Toezicht. Marleen Engbersen blijft tijdelijk aan als penningmeester. Karin van Paassen en Marleen Engbersen vormen de Directie, ondersteund door Projectleiders en een Raad van Advies. De Raad van Toezicht bestaat uit de drie overgebleven leden.

Sponsoring
Dankzij een financiële bijdrage van de Rotary Rhoon Barendrecht kan de WEB.foundation een onderzoek naar de effectiviteit van LOVE.check in Tanzania laten verrichten door de medisch antropoloog Caroline Dusée. Daarnaast ontvingen we een gift van de Fleur Groenendijk Foundation, Rotterdam.Nieuwsbrief WEB.foundation, Mei 2008


• LOVE.check
• The story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
• FAMILY.matters voor Malawi
• Evaluatie Thailand
• Fondsenwerving
• Acquisitie
• Presentaties WEB.foundation

LOVE.check
Na het LOVE.check spel met versies voor Zambia, zuidelijk Afrika, Nederland en Thailand hebben we nu ook contacten gelegd over een versie voor China. De ngo MSIC in Peking is geïnteresseerd in ons spel, zij doet belangrijk werk op het gebied van reproductive health voor jongeren. In 4 provincies trainen zij leraren en studenten van middelbare scholen om te leren omgaan met de problemen rond hiv en aids. Hoe we hierbij kunnen aansluiten is nog niet helemaal duidelijk, gesprekken zijn gaande. Ook in het zuiden van China, in Guangzhou zijn contacten gelegd, o.a. met studenten van de universiteit die het memory spel idee in pilot vorm gaan uitdragen naar leerlingen van middelbare scholen buiten de grote stad. In de loop van het jaar horen we hier meer over.
Ook toont China belangstelling voor vertaling van de animaties The Story of Bobo, in het Mandarijn, en in het Cantonees voor het zuiden van China en Hongkong.

Ghana en Namibië hebben belangstelling getoond voor een herdruk van het LOVE.check spel voor zuidelijk Afrika. Samen met mensen uit het lokale werkveld zijn we bezig de benodigde fondsen te werven.

The Story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
We krijgen wereldwijd enthousiaste reacties op deze animatie cd-rom. Er is veel vraag naar vertalingen. Inmiddels zijn de animaties BOBO in samenwerking met HIVeDucation, in Papiamento, Bahasa Indonesia en Portugees uitgebracht. HIVeDucation gebruikt de animaties in hun opleiding www.hiveducation.net
Binnenkort zijn de vertalingen op de site te zien. Nu staan de animaties in het Frans en Engels volledig op www.lovecheck.org
Momenteel wordt in Zambia aan vertalingen in lokale talen gewerkt. Later hierover meer. Fragmenten van de Bobo animaties zijn door Stop Aids Now op hun site http://www.stopaidsnow.org/hivaids_article/responses voor professionals, geplaatst.

FAMILY.matters voor Malawi
Op verzoek van de organisatie Malawi Moon Foundation wil de WEB.foundation dit spel graag in een speciale versie voor Malawi ontwikkelen. De Malawi Moon Foundation is opgericht in Nederland en is werkzaam in Malawi. De ontwikkeling van het spel zal in samenwerking met de Malawi Moon Foundation en de lokale organisatie My Village Organisation in Malawi gebeuren. Zij werken nauw samen en hebben de volledige support van de lokale officials en de bevolking. Zij zorgen voor de verspreiding en gebruiken het spel in hun programma’s.
Het FAMILY.matters spel is bedoeld voor communities waar veel mensen hiv + zijn en waar hiv/aids en alle consequenties daarvan niet of moeizaam bespreekbaar zijn.

Evaluatie Thailand
In 2007 is in samenwerking met Plan Nederland een onderzoek gedaan naar het gebruik van het spel LOVE.check op scholen in Thailand.
Resultaten van dit onderzoek wijzen uit dat binnen het onderwijs de inzet en kundigheid van leerkrachten bepalend zijn om de discussie over seksualiteit, relaties, hiv en aids los te maken. Leerlingen willen er beslist wel over praten. Een onderzoek dat Unicef in 2004 voor het LOVE.check spel in Zambia deed, kwam tot dezelfde conclusie. In kleine groepjes en onder goede begeleiding stimuleert LOVE.check het gesprek over hiv/aids en aanverwante onderwerpen optimaal. De WEB.foundation geeft de realisatie van een instructiefilm voor begeleiders hoge prioriteit.

Fondsenwerving
De WEB.foundation bedankt de volgende subsidiegevers voor de door hen toegezegde subsidies:
De Alphawood foundation, uit Amerika, heeft de WEB.foundation eind vorig jaar een grote donatie toegezegd. We zullen hiermee een aantal van onze plannen uitvoeren.
De Stichting Casterenshoeve heeft de WEB.foundation een subsidie toegezegd voor algemene kosten.
Het Skanfonds heeft een bijdrage geleverd aan de kosten voor de vertaling van de Bobo animaties in Papiamento.
Intussen blijven we actief op zoek naar nieuwe sponsors.

Acquisitie
Begin dit jaar zijn we begonnen met een acquisitieronde naar zowel organisaties, waarmee we al eerder samenwerkten, als naar organisaties die ons nog niet kennen.
Binnenkort is het Nederlandse spel en de animatie cd-rom bij de Goede Doelen winkels Amsterdam en Den Haag verkrijgbaar.

Presentaties WEB.foundation
De WEB.foundation was 19 april jl. met een stand vertegenwoordigd op de jaarlijkse Afrikadag, georganiseerd door de Evert Vermeer Stichting,in het gebouw van de Haagse Hoge school. De stand werd druk bezocht en we hebben veel nieuwe waardevolle contacten kunnen leggen.

Op 4 april presenteerde de WEB.foundation zich op een congres in het AMC. Dit congres onder de titel: ‘hiv : zwangerschap en kinderen, wat valt er te kiezen?’, werd georganiseerd voor Nederlandse gynaecologen, internisten en verpleegkundigen.
Er namen zowel Nederlandse als internationaal georganiseerde ngo’s aan deel.

Op 3 april was de WEB.foundation aanwezig bij de Expert Meeting: ‘Beyond the Fragments of Care’, in het Institute of Social Studies in Den Haag.
Deze dag was georganiseerd door The Dutch Children Affected by AIDS Working Group, de CABA en werd ondersteund door Worldvision, Plan, AWEPA, ICCYS, ISS, Unicef, Ministerie van Buitenlandse Zaken en International Child Support. Deelnemers waren ngo’s die actief zijn op het gebied van aidsvoorlichting aan kinderen.


Nieuwsbrief WEB.foundation, December 2007

• LOVE.check
• The story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
• Jaarverslagen en businessplan 2007- 2008
• Evaluatie Thailand
• Nieuwe brochure
• Fondsenwerving
• Vernieuwde website
• Nationale Aids-conferentie Amsterdam

LOVE.check
Naast LOVE.check spellen voor zuidelijk Afrika, Nederland en Thailand hopen we nu een LOVE.check spel samen met China te kunnen ontwikkelen. De eerste contacten zijn gelegd en de reacties zijn positief. In China wordt momenteel veel aandacht besteed aan preventie, met name op de ‘middle school’, vanaf 13/14 jaar en ons spel lijkt daar goed in te passen. Ook toont China veel belangstelling voor de animaties The Story of Bobo, uiteraard in het Chinees. Ook in Zuid China en Hongkong is belangstelling voor de animaties, en dan in het Cantonees.

The Story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
In ‘Be HIV free’ wordt de werking van het hiv-virus uitgelegd. In de animatie ‘Be AWARE, take CARE’ wordt op een pakkende manier uitgelegd hoe het hiv-virus je lichaam kan aantasten, hoe je infectie kunt vermijden en hoe belangrijk het is om, als je hiv+ bent, op tijd je medicijnen in te nemen. De animaties zijn Engels- en Franstalig.
De cd-rom is voor 7,50 Euro te bestellen bij de WEB.foundation. Stuur een e-mail met je adres naar info@lovecheck.org. We krijgen wereldwijd enthousiaste reacties op deze animatie cd-rom. Er is veel vraag naar vertalingen. Binnenkort is hierover meer te lezen op de website.

Jaarverslagen en businessplan 2007-2008
Het businessplan 2007-2008 en de jaarverslagen zijn op aanvraag verkrijgbaar, in het Engels. Het is een interessant pakket voor particulieren en organisaties die ons willen steunen. Alles is op aanvraag verkrijgbaar.

Evaluatie Thailand
De resultaten van de evaluatie in Thailand worden op dit moment nog verwerkt.

Nieuwe brochure
De WEB.foundation heeft een nieuwe Engelstalige brochure uitgebracht, ontworpen door Marleen Oud. Een brochure die de moeite waard is om mee te nemen naar onze sponsors.

Fondsenwerving
De WEB.foundation heeft uit Amerika een grote donatie gekregen en we zijn daar ontzettend blij mee. We kunnen nu een aantal van onze plannen gaan uitvoeren. Volgende keer meer nieuws daarover. Intussen blijven we op zoek naar meer sponsors.

Vernieuwde website
De website, www.lovecheck.org, is grotendeels vernieuwd. Je kunt er van alles te weten komen over de LOVE.check spellen, het FAMILY.matters spel en de animaties The Story of Bobo. De spellen kunnen ook gedownload worden.

Nationale Aids-conferentie Amsterdam
De WEB.foundation stond 30 november j.l. met een stand op de Nationale Aids-conferentie in de RAI te Amsterdam en kreeg er veel belangstelling.


Nieuwsbrief WEB.foundation, juni 2007

• The Story of Bobo: Be HIV free en Be AWARE, take CARE
• het LOVE.check spel
• jaarverslagen
• businessplan 2007-2008
• instructie cd en documentaire
• vernieuwde website

The Story of Bobo, Be HIV free en Be AWARE, take CARE
In de vorige nieuwsbrief meldden we de komst van deze kleurrijke en boeiende animatie, gelanceerd op 17 april 2007 en gefinancierd door niemand minder dan ‘the Charity Arm of Sir Richard Branson’s Virgin Group’. In ‘Be HIV free’ wordt de werking van het hiv-virus uitgelegd. In de animatie ‘Be AWARE, take CARE’ wordt op een pakkende manier uitgelegd hoe het hiv-virus je lichaam kan aantasten, hoe je infectie kunt vermijden en hoe belangrijk het is om, als je hiv+ bent, op tijd je medicijnen in te nemen. Op het hoesje staat een quiz over hiv. De animaties zijn Engels- en Franstalig. De cd is voor 7,50 Euro te bestellen bij de WEB.foundation. Stuur een e.mail met je adres naar info@lovecheck.org.


Het LOVE.check spel
Het LOVE.check spel voor zuidelijk Afrika heeft zijn weg gevonden in o.a. Zuid-Afrika, Namibië, Swaziland, Malawi, maar ook in Kenia, Kameroen en Ghana. Er komen positieve reacties binnen. Op onze website kun je er een paar lezen.
Het Nederlandse LOVE.check spel is nu ook verspreid in Suriname en op Curaçao, waar de gouverneur het officieel heeft aangeboden aan de scholen.
Naar de ervaringen met het LOVE.check spel Thailand wordt momenteel onderzoek gedaan in opdracht van PLAN Nederland.
De WEB.foundation hoopt nu het spel in China te kunnen introduceren.

Jaarverslagen en businessplan 2007-2008
Over het jaar 2006 hebben we nu een uitgebreid jaarverslag beschikbaar, met als bijlage een meerjarenverslag over de jaren 2001 tot en met 2005. Ook financiële jaarverslagen zijn beschikbaar. Samen met het businessplan 2007-2008, waarin onze plannen voor de toekomst helder staan beschreven, is het een interessant pakket voor particulieren en organisaties die ons willen steunen. Alles is op aanvraag verkrijgbaar. Na de zomer gaan we actief fondsen werven, zodat we onze huidige en nieuwe producten kunnen blijven uitbrengen.

Instructie cd en documentaire
Aan de instructie cd voor docenten en begeleiders die met hun leerlingen het LOVE.check spel spelen, wordt nog hard gewerkt, alsmede aan een interessante documentaire over jongeren met hiv.

Vernieuwde website
Momenteel zijn we bezig onze website te updaten met nieuwe foto’s en nog meer informatie. Suggesties van lezers zijn uiteraard welkom. We wensen ieder veel lees- en kijkplezier op www.lovecheck.org.


Nieuwsbrief WEB.foundation, februari 2007

• LOVE.check voor zuidelijk Afrika
• Bobo 2, Be AWARE, take CARE
• LOVE.check naar Suriname en de Antillen
• Jaarverslag(en)
• Businessplan
• Bestuurssamenstelling
• Overig nieuws

LOVE.check voor zuidelijk Afrika
Het is zover, 31.000 aidspreventiespellen zijn in Zuid-Afrika van de pers gekomen. Mooie kleurige vierkante doosjes met een handleiding in 4 talen: Engels, Afrikaans, Zulu en Tswana. De spellen worden op het moment gestuurd naar een groot aantal van tevoren benaderde organisaties en scholen in Zuid-Afrika en omringende landen. We ontvangen al veel fijne reakties, hieronder staan er een paar.
Wat een succes! De WEB.foundation voelt zich op de goede weg en gaat door... naar andere landen waar
voorlichting over hiv en aids nog veel aandacht moet krijgen.

BOBO 2, Be AWARE, take CARE
Nog een succes! Bobo 2 is bijna klaar. Deze animatie gaat over de functie en het belang van de medicijnen die hiv geinfecteerden moeten innemen. Op een pakkende en leuke manier heeft het team dat Bobo 1 over de werking van het hiv virus maakte, nu ook Bobo 2 gerealiseerd. Het resultaat mag er zijn. Bobo 2 is te beluisteren in 2 talen: Engels en Frans. Middels een bijgevoegde quiz met vragen over hiv/aids kan de kijker/luisteraar zijn kennis toetsen. Bobo 2 kon gerealiseerd worden dankzij de steun van Sir Richard Branson van Virgin Unite, London. Bobo 1 en 2 worden aangeboden in één hoesje en wel op 17 april 2007 om ca 19.00 uur in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. Noteer deze datum dus vast!

LOVE.check voor Suriname en de Antillen
De WEB.foundation heeft besloten om een zestigtal aidspreventiespellen te schenken aan scholen in Suriname en eveneens een zestigtal aan scholen op de Antillen. Deze spellen zijn in de Nederlandse taal en speciaal ontwikkeld voor de Surinaamse en Caribische gemeenschap in Nederland. We hebben goede contactpersonen gevonden die de weg weten naar de scholen in Suriname en de Antillen. Beiden krijgen tevens een tiental exemplaren van Bobo 1, Be HIV free.

Jaarverslag(en)
Het is gelukt! Ons jaarverslag over 2006 is geschreven. We kunnen ons nu wat duidelijker presenteren. Over de jaren 2003, 2004 en 2005 wordt een gezamenlijk jaarverslag geschreven, zodat dan alle periodes waarin de WEB.foundation aktief was, beschreven zijn. Dank aan Sylvia Stijlen voor het op zich nemen van deze klus.

Businessplan
Vanaf november 2006 hebben Karin van Paassen en Marleen Engbersen samen met Niek Stijlen heel hard gewerkt aan een businessplan, waarin een analyse van de WEB.foundation en een duidelijke kijk op de toekomst. De titel van het businessplan zegt al genoeg: de sprong voorwaarts. Met het businessplan en de jaarverslagen in de hand gaan we met een goed gevoel de nieuwe acquisitieronde in.

Bestuurssamenstelling
Omdat Caroline Schaap een tijd lang niet beschikbaar was, is het bestuur aangevuld met een derde persoon. Saskia Roos zal zich met name inzetten voor een nieuwe versie van het spel voor China, de eerste contacten zijn al gelegd.

Overig nieuws
De opdracht voor de evaluatie van het Thaise LOVE.check spel is de deur uit en zal i.s.m. PLAN nog vóór de zomer worden gerealiseerd. Gemma Pagano werkt met Marleen Engbersen en Karin van Paassen aan de ontwikkeling van een instructie-dvd t.b.v. LOVE.check. Deze zal de leraren en begeleiders stimuleren om goed en zorgvuldig met de kinderen te communiceren. Ook wordt gewerkt aan een documentaire waarbij hiv bij jongeren uit verschillende culuren centraal staat getiteld: jongeren van zestien....
Daarover volgende keer meer.


On behalf of everyone involved - the school principals, teachers and learners - thank you for this incredible gift that will hopefully help to develop a deeper understanding, openness and honesty about the HIV virus, its effect on our lives, and the lives of the people who are living with it. For us in our corner of the world, it cannot come soon enough, as we see daily the devastation that the virus is causing in our rural communities.
Trish Brauteseth, Director of Themba Club

Thank you so much – we have now received the LOVE.check games. They are SUPER and we are looking forward to handing them out to each Guiding Region.
Thank you for including GGASA in the list of benefactors from your project. I will let you know about the response from the recipients and how they have shared the games in their Regions in due course.
Kind regards, Rosemary Swemmer, National Director Girl Guides Association of South Africa

The games have been delivered to loveLife and we all so excited about them, we will definitely distribute them and are sure that they greatly enhance our HIV prevention work.
Thank you so much for all the effort and trouble you went through if providing us the games. I am confident they make a big difference in our country. Kind Regards, Nhlanhl