home
missie
nieuws
lovecheck
family.matters
animaties en film
15 trainingsfilms
STOP.ebola
organisatie
steun love.check

ervaringen in senegal
ervaringen in tanzania

ervaringen in kenia
ervaringen in curacao
ervaringen in ghana
ervaringen in namibie
reacties uit zuid-afrika
reacties op de animatie bobo
meer wetenHarry Mangezi, Aids Committee Zimbabwe schreef in 2004:
Het LOVE.check spel is in 6 scholen voor voortgezet onderwijs gespeeld. Naast het grote plezier, de concentratie die iedereen voor het spel op moest brengen was het heel educatief, informatief en was het een uitdaging om op deze manier over HIV /AIDS te praten. De leerlingen leerden veel van de foto’s over de consequenties van seks op jonge leeftijd, het al dan niet trouw zijn, onthouding en niet trouw zijn in het huwelijk. Wij zouden voor ons werk als peer educator graag spellen ontvangen, zodat we het over de scholen kunnen verspreiden, ook op de omliggende eilanden.

In april 2007 heeft Nienja Brouwer namens Hhumanlink (de samenwerking tussen Hivos en Humanitas) het spel LOVE.check geïntroduceerd bij projecten in Zimbabwe en Malawi. Ze schrijft hierover:
In Zimbabwe deden er 6 lokale organisaties mee. De organisaties; Mashambanzou, IGAC, The Centre, Padare en uit Namibië; Yelula en Ombedja. De organisatie Mashambanzou introduceerde een memoryspel als manier om bij kinderen hun geheugen en “memories” te ontwikkelen. Ze zijn van mening dat kinderen die door hiv / aids hun dierbaren verliezen, met spelletjes en creatieve methoden deze ervaringen beter kunnen verwerken. Toen we LOVE.check hierop volgend introduceerden waren alle deelnemers heel enthousiast over de combinatie van spelen en leren. De organisaties vonden het een goede manier om over gevoelige onderwerpen als hiv / aids en stigma in discussie te gaan. Naast de informatieve kant is het bovendien een spel voor ontspanning. Er wordt gelachen en men applaudisseert volop als een deelnemer onder de kaartjes een match gevonden heeft.

In Malawi participeerden 3 lokale Hivos-organisaties; Yoneco, Ceyca en Focus. Hier waren ze nog niet bekend met het memoryspel. Er werd per spel steeds 1 verhaallijn gekozen (rood, groen, geel of blauw) om te spelen. Daarbij werden de afbeeldingen eerst naar boven gelegd alvorens ze werden omgedraaid. Alle deelnemers hadden de ervaring dat het thema hiv / aids leuker werd om te bespreken door het spelelement.

De cd “Bobo’s story” werd zeer enthousiast ontvangen. Veel organisaties werken al met videomateriaal als manier om voorlichting te geven. Tijdens Bobo’s story werd er veel instemmend geknikt, gelachen en het liedje aan het einde werd direct meegezongen. Alle organisaties hebben aangegeven het LOVE.check spel en de cd te zullen gaan gebruiken in hun voorlichtingsactiviteiten.

En Resy schrijft in september 2007 uit Zimbabwe:
Heb ik je al gemeld dat de memoryspellen echt aangeslagen zijn in Zimbabwe? Zowel collega's de arts en ook de districtsvoorlichtster zijn er erg gelukkig mee. Vandaag kreeg ik een mailtje van een Zimbabwaanse collega en hij vertelde daarin dat hij zelfs voorlichting heeft gegeven aan de collega's van de basisscholen in de buurt! Het wordt een prachtige uitlopende olievlek op deze manier. Echt fantastisch!